Εφαρμογές πολυουρίας (polyurea)

πολυουρία polyurea

Τι είναι η πολυουρία ( polyurea ) ?

Ώς προς την χημική εξήγηση η πολυουρία είναι το αποτέλεσμα χημικής αντίδρασης μεταξύ ενός μέρους αρωματικού ή αλειφατικού ισοκυανικού και ενός μέρους αμίνης ή μίγματος (πολυ-αμίνης).

Αυτά τα 2-συστατικών συστήματα συνήθως αποκαλούνται και ως “Υψηλής Ταχύτητας Επιστρώσεις” λόγω της πολύ γρήγορης αντίδρασης που έχουν (2-15 δευτερόλεπτα).

Απο χημική άποψη η φήμη της πολυουρίας βασίζεται στο γεγονός ότι η αντίδραση γίνεται χωρίς καταλύτες, σε αντίθεση με τα πολυουρεθανικά συστήματα και σχηματίζει μια “μεμβράνη” με εξαιρετικές ιδιότητες και αντοχές.

Με απλά λόγια η πολυουρία ( polyurea ) είναι ένα ψεκαζόμενο υλικό προστασίας και μόνωσης που κατατάσσεται στις υγρές μεβράνες, με πάρα πολλές και διαφορετικές εφαρμογές και πεδία εφαρμογής. Στην αρχική της μορφή μορφή η πολυουρία ( polyurea ) είναι δυο διαφορετικά υγρά συστατικά (συνήθως σε βαρέλια) τα οποία για να αναμιχθούν και να ψεκαστούν, απαιτείται ειδικός εξοπλισμός, με τον οποίο τα υλικά θερμαίνονται  και ψεκάζονται με υψηλή πίεση.

Για την πολυουρία δεν υπάρχει “δύσκολη” επιφάνεια διότι με τον ψεκασμό και τον γρήγορο χρόνο στεγνώματος δεν μας ενδιαφέρει αν η επιφάνεια είναι οριζόντια ή κάθετη, επίπεδη, καμπύλη, πολυγωνική ή ότι άλλο γεωμετρικό σχήμα. Με την ελαστικότητα και την εξαιρετική πρόσφυση που έχει μπορεί να εφαρμοστεί σχεδόν σε όλα τα – κατάλληλα προετοιμασμένα – υποστρώματα όπως σκυρόδεμα (μπετόν), μέταλλο, ξύλο, αφρό πολυουρεθάνης, πλαστικό και άλλα.

πολυουρία 2

ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΟΥΡΙΑΣ ( POLYUREA )

Έιναι μονολιθική επίστρωση χωρίς ενώσεις και αρμούς.

Παρουσιάζει υψηλή ελαστικότητα με συστήματα να φθάνουν ως και 600%.

Έιναι επίστρωση χαμηλού πάχους 2-3mm και δεν επηρεάζει το υψόμετρο των χώρων.

Μπορεί να εφαρμοστεί και σε μεγάλα πάχη σε μια εφαρμογή ( θεωρητικά απεριόριστο).

Είναι πολύ γρήγορη εφαρμογή σε μικρά και μεγάλα έργα και έχει πολύ γρήγορο χρόνο επαναφοράς στην λειτουργία.

Έχει υψηλή αντοχή στην τριβή.

Είναι αδιαπέραστη από υγρά.

Παρουσιάζει υψήλη ανθεκτικότητα στο θαλασσινό νερό (αλμυρό νερό).

Εξαιρετική προστασία από την διάβρωση (δεν περιέχει καταλύτες).

Αντίσταση και ανθεκτικότητα σε πολλά χημικά και οξέα.

Αντοχή σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιακών μεταβολών από -30 oC έως + 130 oC

Μεγάλη αντίσταση σε UV ακτινοβολία

VOC Free (volatile organic components – Ελεύθερο οργανικών διαλυτών) – βοηθάει στην προστασία του περιβάλοντος

Είναι σχεδόν ή τελείως άοσμη

Τα παραπάνω χαρακτηρικά βρίσκουν εφαρμογή σχεδόν σε όλους του τύπους πολυουρίας, αλλά αναλόγως τις ανάγκες τις κατασκευής μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολυουρία με ακόμη πιο ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Τομείς εφαρμογής

Βιομηχανία – Βιοτεχνία – Επαγγελματικοί χώροι

Βιομηχανία Τροφίμων | Βιομηχανία παραγωγής μηχανημάτων και εξοπλισμού | Βιομηχανία καλωδίων | Βιομηχανία μεταποίησης | Χώροι αποθήκευσης και φόρτωσης logistics | Βιομηχανία οχημάτων| Λοιπές Βιομηχανίες

Χώροι Υγείας – Περίθαλψης – Φιλοξενίας

Νοσοκομεία | Ξενοδοχεία | Γηροκομεία | Κλινικές | Κέντρα αποκατάστασης | Resort

Δίκτυα & Μέσα Μεταφοράς

Τούνελ | Γέφυρες | Αεροδρόμια | Σιδηροδρομος | Λιμάνια | Parking Οχημάτων | Parking Αεροπλάνων | Αποβάθρες Σιδηδρομικών Σταθμών | Συνεργεία Αυτοκινήτων – Αεροπλάνων – Τρένων

Ιδιωτικοί χώροι

Πολυκατοικίες | Βίλες | Μονοκατοικίες

 Τεχνικές λύσεις 
1. Βιομηχανικό δάπεδο με πολυουρία (polyurea)
2. Μόνωση και προστασία οροφής πάνελ με πολυουρία (polyurea)
3. Μόνωση και προστασία οροφής από λαμαρίνες με πολυουρία (polyurea) και θερμομόνωση σε συνδυασμό με αφρό πολυουρεθάνης
4. Δάπεδο και επικαλύψεις ψυκτικών θαλάμων με πολυουρία (polyurea)
5. Μετατροπή χώρου σε ψυκτικό θάλαμο με αφρό πολυουρεθάνης και επικάλυψη με πολυουρία (polyurea)
6. Μόνωση και προστασία δώματος από μπετόν με πολυουρία (polyurea) και θερμομόνωση σε συνδυασμό με αφρό πολυουρεθάνης
7. Μόνωση και προστασία με πολυουρία (polyurea) δωμάτων με παλιές στεγανωτικές στρώσεις
8. Μόνωση και προστασία δεξαμενών νερού πόσιμου ή όχι
9. Μόνωση και προστασία δεξαμενών λυμάτων και άλλων
10. Μόνωση, προστασία και βαφή πισίνας
11. Μόνωση και προστασία δεξαμενών βιολογικών καθαρισμών

Εφαρμογές πολυουρίας (polyurea)

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ, ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ  ΜΕ ΤΣΙΜΕΝΤΟΕΙΔΗ ΕΠΑΛΕΙΦΟΜΕΝΑ ΚΟΝΙΑΜΑΤΑ Το πρόβλημα της ανερχόμενης υγρασίας είναι πολύ σημαντικό στις υπόγειες κατασκευές αλλά και στις κατασκευές που απλώς επικάθηνται του φυσικού εδάφους.Η συμπεριφορά των τριχοειδών δημιουργεί άνοδο της υγρασίας μέχρι και ένα μέτρο πάνω από την στάθμη του υπόγειου υδάτινου ορίζοντα, με απότέλεσμα τις αποκκολλήσεις των σουβάδων και την είσοδο του νερού. Πολύ περισσότερο όταν είμαστε πολλά μέτρα κάτω από το έδαφος όπου συναντούμε αρνητικές υδροστατικές πιέσεις αναλόγως του βάθους μέχρι και 10ατμ. Τις περιπτώσεις αυτές συναντούμε σε όλα τα υπόγεια κτίσματα από σκυρόδεμα ή τοιχοποιείες, και κυρίως σε περιοχές κοντά στη θάλασσα αλλά και σε όλες τις δεξαμενές σκυροδέματος που περιέχουν νερό πόσιμο, θαλασσινό, τροφικές διαλύσεις, απόβλητα, πισίνες, βιολογικούς  κ.λ.π. Το πρόβλημα λύνεται με την εφαρμογή ειδικών τσιμεντοειδών ατεγανωτικών κονιαμάτων ατην αξωτερική ή ακόμη καιεκ των υστέρων στην εσωτερική πλευρά των εκτεθειμένων επιφανειών, αφού ακολουθηθεί η κατάλληλη προεργασία, όπως φαίνεται στα κατωθι σκαριφήματα. στεγανοποίηση υπογείου 2στεγανοποίηση υπογείου 1ανερχόμενη υγρασία τοίχων 1 στεγανοποίηση επένδυση πισίνας 1 Τα προιόντα που χρησιμοποιούνται είναι ακίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία, κατάλληλα για συνεχή επαφή με πόσιμο νερό και συνοδεύονται με πιστοποιητικά ποιότητας από Διεθνείς Οργανισμούς.